ACHC Symposium Entertainment media en gezondheid en oproep Blitz presentaties

Date/Time
Date(s) - 10/06/2021
All Day


Het Amsterdam Center for Health Communication (ACHC) organiseert op donderdagmiddag 10 juni 2021 haar 11e symposium. Dit keer is het thema “Entertainment media en gezondheid” en staat het symposium onder leiding van Monique Alblas en Gert-Jan de Bruijn. Dit symposium zal online plaatsvinden via Zoom. Deelname aan het symposium is gratis.

Entertainment media en digitale communicatie spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ter ontspanning en plezier volgen we televisieseries, checken we updates van vrienden op sociale media, en spelen we games. Maar kan het gebruik van deze media ook (onbewust) invloed uitoefenen op onze fysieke en mentale gezondheid, bijvoorbeeld als gevolg van blootstelling aan ongezonde cues in media-inhoud? Tijdens het symposium staat deze vraag centraal.

We zijn verheugd alvast een aantal sprekers uit Nederland en Vlaanderen te kunnen aankondigen, die hun recente bevindingen aan ons zullen presenteren. De keynote lezing op dit symposium zal worden gegeven door dr. Esther Rozendaal (Erasmus Universiteit Rotterdam). Zij zal met ons haar kennis delen over mediawijsheid, als strategie om ons te weren tegen de negatieve invloeden van mediagebruik op gezondheidsgedrag. Daarnaast zal dr. Mariek van den Abeele (Universiteit Gent) een lezing geven over digitaal welzijn en de balans tussen online en offline tijd, en Dr. Charlotte de Backer (Universiteit Antwerpen) over haar onderzoek naar de impact van mediaberichten over voeding op ons gedrag en identiteit. De Kijkwijzer zal ons vertellen over hun classificatiesysteem van mogelijk schadelijke media-inhoud, zoals de vertoning van drugs- en alcoholgebruik, en de effecten van die classificaties. Ook zal dagvoorzitter van het symposium, Monique Alblas (Universiteit van Amsterdam) de belangrijkste bevindingen van haar proefschrift presenteren, getiteld ‘Consuming media, consuming food? Reactivity to palatable food cues in television content’.

Er is in het programma ook nog ruimte voor enkele ‘Blitz presentaties’. Blitz presentaties vormen een belangrijk onderdeel van onze symposia, en bieden sprekers de gelegenheid om recent onderzoek, maar ook work-in-progress’, toegankelijk te presenteren. De maximale tijd voor een Blitz presentatie is vijf minuten. Mocht je interesse hebben om een Blitz presentatie te geven op 10 juni 2021, stuur dan vóór 7 mei een kort abstract (maximaal 150 woorden) op naar ACHC-fmg@UvA.nl.

Aangezien we ook een praktijkpubliek willen uitnodigen is de voertaal van het symposium Nederlands/Vlaams.

Je kunt je reeds inschrijven voor dit symposium via deze link: https://forms.gle/C9jcsvw4gv8mdrcd9