Themanummer Kinderen, Jongeren en Digitale Media
Deadline 27 januari 2025
Publicatie derde issue 2025
Gastredacteuren Anne Sadza, Chiara de Jong, Lara Schreurs, en Sanne Tamboer.
Auteursrichtlijnen: https://www.tijdschriftvoorcommunicatiewetenschap.nl/
Indienen via tcw@aup.nl
In een tijdperk vol technologische vooruitgang, zijn ook kinderen en jongeren meer digitaal verbonden dan ooit tevoren. Zij zijn grootverbruikers van digitale media: Ze streamen films en series, scrollen en posten op sociale media, spelen (online) spellen en consumeren nieuws en informatie online. Bovendien zijn ze vanaf een jonge leeftijd niet alleen maar consumenten van digitale media, maar kunnen ze ook actief content produceren. Met deze alledaagsheid van digitale media in het leven van kinderen en jongeren, vinden ook belangrijke levensgebeurtenissen, zoals vriendschapsvorming of het aangaan van romantische relaties in toenemende mate online plaats. Het staat dan ook vast dat de constante interactie van kinderen en jongeren met digitale media hun cognitieve, sociale, en emotionele ontwikkeling beïnvloedt. Om daar meer inzicht in te krijgen, zal dit aankomende themanummer van Tijdschrift voor Communicatiewetenschap zich dan ook verdiepen in recent onderzoek naar Kinderen, Jongeren en Digitale Media.
Voor kinderen en jongeren die opgroeien met smartphones, tablets, en computers bieden digitale media veel ontwikkelingsmogelijkheden zoals sociale connectie, identiteitsexploratie, leren en mogelijkheden tot zelfpresentatie. Toch zijn er ondanks de vele mogelijkheden ook legitieme zorgen over negatieve effecten van digitale media op kinderen en jongeren. De tweeledige aard van de impact van digitale media op kinderen en jongeren onderstreept dan ook de behoefte aan genuanceerd onderzoek dat ouders, opvoeders, beleidsmakers, en technologieontwikkelaars kan informeren. Bovendien is het noodzakelijk en onvermijdelijk om daarnaast contextuele en persoonlijke factoren en hun invloed op de interactie tussen kinderen en jongeren en digitale media te bestuderen. Op die manier krijgen we meer inzicht in hoe we kinderen en jongeren en het systeem om hen heen, zoals ouders en leerkrachten, kunnen ondersteunen het beste uit de digitale mediawereld te kunnen halen.
Dit themanummer focust op nieuw onderzoek naar de digitale mediawereld waarin kinderen en jongeren, van 0 tot 18 jaar oud, opgroeien. Een specifieke focus gaat uit naar het perspectief van kinderen en jongeren zelf, alsook van actoren in hun leefwereld zoals ouders, familieleden, en leraren om een zo volledig mogelijk beeld te kunnen schetsen van de rol van digitale media in verscheidene levenssferen en contexten. Ook onderzoek waarbij kwetsbare en moeilijk te bereiken groepen betrokken worden, wordt aangemoedigd.
Wij nodigen communicatieonderzoekers van harte uit om een paper in te dienen voor het themanummer Kinderen, Jongeren en Digitale Media dat in het najaar van 2025 zal verschijnen in het Tijdschrift voor Communicatiewetenschap. Belangrijke onderzoeksthema’s zijn bijvoorbeeld de volgende, maar het special issue staat ook open voor thema’s die hierbuiten vallen (maar binnen het thema kinderen, jongeren en digitale media):
– Representatie van kinderen en jongeren in digitale media
– Kinderen en jongeren als consumenten/prosumenten van digitale media
– Media
-organisaties voor en door kinderen en jongeren
– De effecten van digitale media op de fysieke, mentale, en sociale gezondheid van kinderen en jongeren
– Politieke socialisatie van jongeren en des/misinformatie
– Mediaopvoeding door ouders en andere opvoeders
– Digitaal mediagebruik in de klas
– Digitale weerbaarheid en media(wijsheid)-interventies
Onderzoek op basis van alle typen methoden komt in aanmerking voor dit themanummer, waaronder experimenten, kwalitatief onderzoek, participatief onderzoek, inhoudsanalyses, mixed-method onderzoek, meta-analyses, en literatuuroverzichten.
We verwelkomen in het bijzonder interdisciplinair onderzoek dat zich richt op het bijeenbrengen van verschillende perspectieven en het betrekken van verschillende belanghebbenden, zoals kinderen en jongeren zelf, maar ook ouders en leerkrachten, bij het onderzoek (i.e., stakeholder science). Om een breed ontwikkelingsperspectief te krijgen op het onderwerp, verwelkomen we onderzoek in alle ontwikkelingsfases van de kindertijd tot adolescentie.
Reviewproces
Ieder artikel wordt gereviewd door twee onafhankelijke beoordelaars. Op basis van de reviews wordt door de gastredacteuren een selectie gemaakt voor het themanummer wat in het najaar van 2025 gepubliceerd zal worden. Mocht het manuscript positieve reviews ontvangen maar vanwege “ruimtegebrek” niet in het special issue passen dan kan het manuscript gepubliceerd worden in een regulier issue.
Over het tijdschrift
Tijdschrift voor Communicatiewetenschap is een academisch en ISI-ranked tijdschrift en richt zich op het signaleren en registreren van ontwikkelingen binnen de communicatiewetenschap en haar verwante wetenschapsgebieden (journalistiek, de toepassingsgebieden van de communicatiewetenschap, de communicatieve aspecten van informatie- en communicatietechnologie) in Nederland en Vlaanderen. Het tijdschrift biedt daarmee een platform voor degenen die met onderzoek en/of theoretische reflectie een bijdrage willen leveren aan discussie binnen de communicatiewetenschap en ontwikkeling van de communicatiewetenschap.