Vacature PhD positie @ Universiteit Gent

Functieomschrijving

Jobomschrijving:
We zijn op zoek naar een doctoraatsstudent (m/v/x) voor de onderzoeksgroepen Klinische Ontwikkelingspsychologie en CEPEC (Centrum voor Overtuigende Communicatie) aan de Universiteit Gent. We bieden een volledig gefinancierde doctoraatspositie aan voor een periode van 4 jaar, met een voorkeursstartdatum rond half januari 2024.

Beschrijving van het project:
Net als in de rest van Europa zijn de cijfers van obesitas bij kinderen in België zorgwekkend hoog. Als gevolg hiervan vormen voedingsrisico’s een van de vier belangrijkste oorzaken van overlijden en invaliditeit in België, en worden ze beschouwd als ernstige en langdurige volksgezondheidsproblemen. Belangrijk is dat wordt betoogd dat obesitas bij kinderen omkeerbaar en te voorkomen is, wat vraagt om kennis over het besluitvormingsproces voor voedselinname en -gewoonten van kinderen. Terwijl vorige generaties ouders traditioneel vertrouwden op familie, vrienden en gezondheidswerkers in hun directe omgeving voor opvoedingsadvies en gezondheidsinformatie, zoeken ze tegenwoordig steeds vaker ouderschapsadvies via hun sociale netwerksites. Een erg populair type socialemediagebruikers, waarvan de mening een gewaardeerde bron van kennis is geworden voor miljoenen ouders van vandaag, zijn de zogenaamde ‘influencers’. Met behulp van een innovatieve combinatie aan methoden (bv. diepte-interviews, contentanalyse, experimenteel onderzoek) heeft dit project tot doel a) een grondig begrip te ontwikkelen van het besluitvormingsproces van ouders over voeding voor hun kinderen, b) de rol die sociale media influencers hierin spelen en c) hoe communicatiestrategieën kunnen sturen naar gezondere keuzes.

Vanwege de interdisciplinaire aard van het doctoraatsproject kan het met succes afronden van het doctoraat leiden tot het behalen van een interdisciplinair doctoraat aan de Universiteit Gent, zowel in de Communicatiewetenschappen als in de Psychologie.

 

Meer informatie over deze vacature vind je hier.

Deadline: 22 november 2023