Tijdschrift voor Communicatiewetenschap zoekt nieuwe hoofdredacteur

Het Tijdschrift voor Communicatiewetenschap zoekt een enthousiaste en stimulerende hoofdredacteur, die per 1 juli 2022 kan beginnen. De nieuwe hoofdredacteur is iemand die de goede reputatie van het tijdschrift verder kan ontwikkelen en tegelijk de relevantie voor het vakgebied bewaakt. Van de hoofdredacteur wordt verwacht dat hij/zij/die actief vorm en inhoud geeft aan de strategische koers van het tijdschrift, dit o.a. door het tijdschrift verder onder de aandacht te brengen bij zowel potentiële lezers als auteurs.

Reageren kan tot en met 1 mei 2022.

Tijdschrift voor Communicatiewetenschap

Het Tijdschrift voor Communicatiewetenschap is een academisch en ISI-ranked tijdschrift dat vier keer per jaar verschijnt. Inhoudelijk richt het tijdschrift zich op het signaleren en registreren van ontwikkelingen binnen de communicatiewetenschap en haar verwante wetenschapsgebieden (journalistiek, de toepassingsgebieden van de communicatiewetenschap, de communicatieve aspecten van informatie- en communicatietechnologie). Het tijdschrift biedt daarmee een platform voor Nederlandstalige wetenschappers die met onderzoek en/of theoretische reflectie een bijdrage willen leveren aan discussie binnen de communicatiewetenschap en ontwikkeling van de communicatiewetenschap.

Functie en taken

De hoofdredacteur is voorzitter van de redactie, bestaande uit wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen. Het betreft een onbezoldigde functie. De hoofdredacteur wordt ondersteund door een redactie assistent die mede door NeFCA (Netherlands – Flanders Communication Association) wordt gefinancierd. De belangrijkste taken bestaan uit:

  • het beoordelen, begeleiden en selecteren van binnengekomen bijdragen op basis van een double-blind review proces
  • het samenstellen van de inhoud van het tijdschrift en het schrijven van een redactioneel (4x per jaar)
  • zorgdragen voor de strategische positionering van het tijdschrift aanspreekpunt zijn voor auteurs, reviewers, redactieleden en de uitgever
  • het aansturen van het redactie-secretariaat
  • het voorzitten van redactievergaderingen (1-2 x per jaar)

Het redacteurschap kost gemiddeld ongeveer 4 uur per week, met pieken rond de eindredactiedeadlines (begin maart/april/juli/oktober).

We zijn op zoek naar iemand die:

  • gepromoveerd is op het vakgebied van de communicatiewetenschap;
  • verbonden is aan één van de Vlaamse of Nederlandse universiteiten of hogescholen;
  • zich voor een aantal jaar (bij voorkeur vier) actief voor deze functie wil inzetten; de steun geniet van zijn of haar afdeling/instituut om zich voor deze functie in te zetten’
  • sociaal, communicatief vaardig, doortastend en organisatorisch sterk is

Als u geïnteresseerd bent in deze functie stuurt u dan voor 1 mei 2022 uw CV en motivatie waarin u beknopt aangeeft wat u de komende jaren met het tijdschrift wilt bereiken en hoe u dat concreet vorm zou willen geven aan: tcw@aup.nl